Márkus István (A-60) a Kolumbia Tagszövetség 2011. közép-, hosszú-, és  általános bajnoka

mpisti

Hálásnak kell lennem a sorsnak, hogy az utóbbi években elit dúcokat, elit tenyésztőket van lehetőségem felkeresni, riportkészítés ürügyén. Ez történt most is, október elején, amikor becsöngettem Márkusék portájára. Az időpont egyeztetés során már tisztáztuk, hogy hosszú versenyző pályafutása legsikeresebb szezonját zárta 2011 júliusában.

Megnyerte a Budapest bajnokságot, 4 tagszövetség 7500-5400 galambja ellenében, 4 hosszú távú verseny értékelése alapján. A többi már csak hab a tortán:

-          Nemzeti bajnokság:                  Rövidtáv         8.

Középtáv        3.

Hosszú táv      2.

-          Magyar kupa:                            Rövidtáv         4.

Középtáv        4.

Hosszú táv      5.

-          Mo.legjobb dúca:     5.

-          Mo. élvrsenyzője:   5.

-          A 17. tagszövetség középtávú, hosszú távú és általános bajnoka. A 09-M-119515 számú kék tojója Kielből Milliónyerő, amely fegyvertény 2004-et követően immár második alkalommal sikerült számára. Egyéni bajnokait, egyesületi eredményeit már nem is sorolom.

119515

1./ Az indulás

1958-ban született Gyálon, ugyanott, ahol most él, csak az utcafront felőli „öreg” házban, ahonnét most csöngetésemre édesanyja jött ki, hogy beengedjen.

Sorsa már hatévesen kijelölte számára a postagalambászat élményekkel teli, de egyébként rögös útját. Talán a gyerekként történő kezdés következménye az is, hogy ma, 53 évesen, galambász berkekben mindenki Márkus Pistiként említi, illetve szólítja. Én is ennél maradok.

Szavaiból arra következtetek, hogy már az elején saját tapasztalatai alapján alakítja a tartás feltételeit, saját zsebpénzének felhasználásával.

Így galambjai az oszlopra épített dúcból először felszabadított nyúlólakba kerülnek, majd a hatméteres góré padlásterében valósul meg akkori álmainak netovábbja. Ez ugyanis már 40 db galamb tartására alkalmas galambház, ahol felállni ugyan nem lehet, de órákig el lehet ücsörögni a kedvencek között. Innét indul a versenyzés 1972-ben a B25-ben, amely egyesület Gyál és Pestimre galambászait tömörítette.

2./ Állományépítés

Első komoly galambjait Álmosdi Jánostól, a ma is aktív Bánfalvi Jánostól és Ettenberger Miklóstól szerzi be. Galambszeretetének és jó érzékének eredménye, hogy a 30-as mezőnyben már a kezdésnél ötödik a pontversenyben. Bánfalvi x Ettemberger keresztezésű tojója, a 7711-es kkt, néhány év alatt 15000 dkm.-t teljesített.

20114

A továbblépés lehetőségét az 1975-ben megépített garázs biztosítja, amelynek tetőterében már egy korszerű dúc kialakítása valósulhat meg, 90 db. galamb megfelelő elhelyezésére.

1985 óta folyamatosan I. osztályú tenyésztő. Ettől kezdve totál özvegységben röptet.

Ekkor indul a jelenlegi bázis kialakításának időszaka is. Horváth Karcsitól, aki a Radnó utcában ekkor jut pályájának csúcsára első alkalommal, 6-8 fiatalt vásárol. Közte a 9855-t és 1932-t, amelyek együtt később a híres 20-as apját adják. A 9855 KH egyébként a környéken fogalmat jelentő „Lisztes” testvére, a 6362 KH /Karel x Mira / és 3979 Fek.T / 7684 x 77360 / gyereke.

1989-ben új kezdeményezés indul Kaposváron. Horn Gábor rektor támogatásával a főiskola területén Dr. Lovas és Szappanos teszttelepet létesít, ahová nemcsak neves magyar galambászokat nyernek meg résztvevőnek, hanem Anker álmát megvalósítandó neves holland, belga, galambászokat is meghívnak szponzornak, kapcsolat építőnek, színvonal növelőnek. Az akkori élményekre, találkozásokra, sok neves sporttársunk emlékszik jó érzéssel, és bizonyos, hogy máig ható jelentőséggel bírnak az ott történtek, az akkor létesített barátságok.

Márkus Pisti is ott izgulta át családostól az első záróversenyt. Vettek és kaptak vagy 60 db tombolajegyet, és itt indult barátsága a belga Staf Theeuwessel, aki máig Van Loon falujában, Poppelben él takarmánykereskedőként. Anker szerint már édesapja, Gustaaf is Van Loon legjobb tanítványának volt tekinthető.

Az árverésen vásárolt tőle egy tojót, és még öt fiatalt nyert a tombolajegyek segítségével. A származási lapok tanúsága szerint állománya többnyire Van Loon és Hofkens galambokra épült. A tenyésztésben legeredményesebb a B90-6661007 számú lett, névjegye a jelenlegi állományban és több környékbeli tenyésztőnél fellelhető. Marton Péter is merített ebből a vonalból a „vásárolt” tojó gyerekei révén.

Kapcsolatukra jellemző, hogy 1993-ban István fia és Mónika lánya 6 hétig élvezte Poppelben Theeuwes vendégszeretetét. Ez a nyaralás persze a gyerekek utaztatása révén Pisti számára is lehetővé tette számos dúc meglátogatását, így például Van Loonét is. A kocsiban hazafelé a két gyerek mellett több újabb fiatal galamb is helyet kapott a Theeuwes kolóniából. .

Az 1990-es záróverseny újabb ismeretséget és újabb csillag beszerzését eredményezte. Steven van Breemen küldött a telepre egy eredetileg tajvaniaknak gyűrűzött kiválóságot, a HPF90-22451 KKH madarat, amely az említett időpontban nem volt egészen egészséges. Steven ennek ellenére Pistit erősen kapacitálta a galamb megvételére, amely állapotára tekintettel szinte potom áron került tulajdonába. Mint utóbb kiderült, a galamb aranyat ért, amit számtalan kiváló utódján keresztül több dúcban módja volt igazolni.

1994-ben szintén egy Kaposváron szerzett ismerős vitte el Wim Donks-hoz, aki Kerkhof    Aardenekkel rendelkezett. Híres Oude Bruine nevű, akkor már 16 éves hímjének egy fiatalját nézte ki megvételre, amelyet Donks annyira nem akart eladni, hogy elképesztő 1000 DM-et jelölt meg árául. Pisti már legyintett a vételre, de ekkor Marika, a feleség, aki szintén jelen volt, táskájából kiszámolta a kért összeget. Mára a magas ár bőven megtérült, hiszen a kétmilliót két unokája hozta a konyhára. Nagy életerejét mutatja, hogy az idén a 17 éves madár után még 6 db. fiatal kelt a dúcban, ráadásul saját lányától, amit a Szabó Gézától elszármazott Oude Bruine barna unoka lányával költött.

Az 1994-es év Gyálon is adott egy kiválóságot a Márkus dúcnak. Ekkor kelt az 1520-94-20 SKH, amely 3 év alatt 30 helyezést repült (12x2%, 1997.orsz.3. rövidtávú sport kategóriában). Apja az 5864 kkh a korábban már hivatkozott Horváth Karcsi galamboktól, anyja a 8613 skt pedig Horváth Jenő kk hímből (6-os vonal ) x 1242 kkt.

1994-ben két tojót vásárolt Ryckáertnél, majd 1995-ben 10 fiatalt van Hove Uytterhoevennél. Ezekből 9 darabnak született díjas gyereke, tehát kiválóak voltak.

Nagyjából eddig tartottak nyugati kalandozásai, azonban az elmúlt években is jónéhány kiválóság fordult meg nála. Ide sorolandó egy Borgmans hím Huszti Sanyitól, amely jelenleg a gyáli Kovács Imrénél van tenyésztésben, de ennek egy fia Kovács Misitől jelenleg is a tenyészállományt gyarapítja, a szintén tőle származó van der Wegen tojó mellett. Ezen felül egy van Dyck hím, 2 Peter van de Meerwe Krizsai Józsitól, egy Janssen tojó Hajas Andrástól (két Nyitrai Janssen lánya).

Deresek iránti nosztalgiáját kielégítendő, szintén a barátoktól egy van Breemen, egy Carboni X Nagy Feri Rothof deres tojó, és egy Meerwe X Tüske Pintéréktől. Némi büszkeséggel mondja, hogy jelenlegi állományát már újabb drága külföldi import nélkül maga tenyésztette. Tudnivaló, hogy 1997-ben, amikor a „tanyát” be kellett építeni, illetve „üzemelni”, anyagi okokból az eredeti madarak többségét eladta.

3./ Dúc és állomány létszám

A dúc most volt három éves és vetekszik bármely modern belga „galamb palotával” Alacsony lábakon áll, mérete 15 x 3 méter, keleti végében tágas volierrel a tenyészek számára. A D-NY-i tájolású homlokzaton sorakoznak a szputnyikok, majd az egy méter széles folyosó következik. Tolóajtókkal összesen hét dúcrész szakaszolható. Keletről haladva indul a tenyészekkel, következnek a fiatalok, majd 12 fülkével a maratonos versenyzők, ülőkés dúc az özvegy tojóknak, végül két dúcrész 12 és 17 fülkével a versenyzők számára. Szellőzés a folyosó feletti mennyezetrészen, a dúcon végighúzódó nyeregtető légterén át. A padló pozdorja. A szputnyikok nyílása tolóablakokkal éjszakára könnyedén zárható. A fülkék alatt porfogó rész található, a folyosón a portalanítás porszívóval történik. A dúc belső klímáját, megvilágítását a látogatás során kifogástalannak találtam. Odakint kb. 26 C volt. A fészekfülkék Csorbai Sanyi keze munkáját dicsérik.

A teleltetett létszám összetétele meglehetősen árulkodó. A 150 darabos létszámból 70 db   volt tenyész, a 60 versenyzőből 18 db volt mindössze a kettő- és több éves, 42 db pedig az éves, a 20 db maratonosból 6 db idősebb, 14 db éves. Meglehetősen keménynek tűnik a szelekciós nyomás. Az évesekből több bevetésre került 700 km-ig, illetve maratonos távra.

4./ Kezelés, tartás

Kezdjük a téli időszakkal, amely az én időszámításom szerint dec. 1-től márc. 1-ig terjed.

Galambjai durván az első hó leesésétől a márciusi összeállításig zárva voltak. Mint eredményei mutatják, ennek a teljesítményre semmilyen káros hatása nem volt. Ezt alátámasztandó még frappánsabb példára is tud hivatkozni. 2008 szeptemberében hozta be a jelenlegi dúcba a „tanyáról” a galambokat. A versenyzőket május 15. körül engedte ki először. Ezek olyan gyorsan szoktak be, és vették fel a röptetés ritmusát, hogy tíz nap múlva a Melkből rendezett versenyen a 04197 kt ker. 1. díjat nyert 1986 galamb közül. Ennek ellenére az idei télen változásra készül. Normális időben 1-1 órára tervezi kiengedni mind a hímeket, mind a tojókat.

Decemberben olt paramixó ellen Columbi2-vel. Salmonella ellen januárban olt Zoosal T-vel, vagy itat Parastoppal. Az idén ez utóbbi történt, 12 napos itatással. A meghatározás azért sántít, mert télen az almaecet kivételével minden adalékot, így a Parastopot is, takarmányra keveri. Tehát itatás helyett jobb a kezelés szót használni. A két oltás között féregtelenít Levamisollal, amit legutóbb megtoldott még egy szlovák tablettával.

100 6555

Naponta csak egyszer etet, 13-15 óra között. A takarmány 50 % árpa, 50 % alapkeverék, amelyet vagy a gyáli Richter Feritől, vagy Tokai Sanyitól szerez be. Takarítás naponta, fürdetés csak a tenyészeknél, ahol ez a volierben megoldható. Dúcon belül, a pozdorja padlót kímélendő sosem fürdet, így a versenyzők az őszi derűsebb napok után, csak tavasszal, a dúc előtt jutnak először fürdővízhez.

Ásványi anyag egész évben a holland vödrös DHP volt, amelyet mindig naponta frissen adott, és elképesztő mennyiséget fogyasztott a társaság.

Zöldtakarmányként a dúc elé ültetett spenót, valamint petúnia / Marika megjegyzése /szolgált. Azaz még valami, vöröshagyma, foghagyma és cékla turmix, amit egész évben hétfőn kever a takarmányra. Hetente egyszer-kétszer almaecet, és egyszer valamilyen jódos készítmény.

Nyári főszezon:

Nyilván ez a leglényegesebb időszak, hiszen ekkor mutatkozik meg egyértelműen a tenyésztők és állományok közötti különbség. Sikerek és kudarcok hetente válthatják egymást.

2011-ben száraz özvegységgel próbálkozott, mint kiderült, eredménnyel. Március végén párosította az egész állományt, majd a versenyzőket öt napos ülés után özvegyítette. A hímek maradtak a fészkes dúcokban, a tojók átkerültek az ülőkés dúcba. Ezzel megindult a három hónapig tartó meglehetősen monoton, embert próbáló program.

Ébresztő fél ötkor, tojók ki öt tízkor, hímek át az ülőkés dúcba. Tojók egy órás szabad mozgása után be a fészkes dúcba, etetés, itatás közös etetőből és itatóból. Közben hímek ki az ülőkés dúcból, takarítás itt, majd tojók áthajtása. Takarítás fészkes dúcban, hímek be, etetés, itatás. Itatók 11 óra körül mindkét dúcból kikerülnek. A fülkék ajtaja végig zárt állásban van, a galambok csak az ajtók előtti „párkányt” használhatják. Este 17 óra után minden ismétlődik.

100 6553

Magántréninget Mihaleczkó Lacival váltakozva végzett egész szezonban, mindig csütörtökön. Egyik héten ő hozza madarait Gyálra, majd a kiürült kosarakba bekerülnek Pisti versenyzői, és mennek a kb. 35 km-re lévő Dánszentmiklósra. Előbb a tojók startolnak, majd úgy 10 perc után a hímek. A madarakat ilyenkor nyitott fészek várja.

A következő héten Pisti szállít Dánszentmiklósra, illetve hozza a Mihaleczkó madarakat Gyálra. Kerületi tréning Bicskéről majd Tatabányáról, és következik az első rövidtávú verseny Győrből, viszonylag korai időpontban. Ez az út 2011-ben erősen megrostálta az egyéveseket szinte minden tenyésztőnél.

Az ellátásban legfontosabbnak a rendszerességet és mértéktartást tartja. Légútra és trichóra kezel. Szezon előtt kúraszerűen, versenyek közben heti váltással, általában három itatással. Érkezés estéjén, másnap reggel és este. Szombati verseny esetén ezt általában egy itatással megtoldja. Az alkalmazott gyógyszereket kétévente váltja.

A takarmányt mindig több hónapra beszerzi. 2011-ben kétféle versenytakarmányt használt. Katona Jóska özvegy keverékét egy Versele Laga borsómentes takarmánnyal kombinálva. A hét minden napján ezt kapták a versenyzők, érkezéskor és kosarazáskor csak a borsómentes komponenst. A tojók mindig szűkösebben, hogy ezzel is csökkentse az egymás közötti párosodás veszélyét. Bár ennek bekövetkezésétől tojói talán genetikailag is tartózkodtak, így azok hétről-hétre folyamatosan hadra foghatóak voltak.

Érkezéskor versenyzőit mindig tiszta vízzel és borsómentes takarmánnyal fogadta. Fészkek nyitva, fészektál bent. Nehezebb verseny esetén később a vízbe méz és elektrolit / Belgasol / került. 3-4 órás együttlét után a tojók átkerültek az ülőkés dúcba, ezzel egy időben sötétített, ami gyakran szerda reggelig tartott. Az esti vízbe már a gyógyszer is került, 2011-ben trichóra BS, légútra 11/1 nevű szlovák készítmény heti váltással.

Hétfőn a takarmányra a korábban említett zöldség turmix, Bio Mos és sörélesztő / Pavifac / került. A vízbe reggel és este gyógyszer.

Kedden fürdővíz, takarmányra foghagyma zúzalék, Bio Mos, Pavifac, esti vízbe almaecet, tea / Naturaline. Egyébként a Naturál cégnek ezt a gyógynövény sűrítményét évek óta használja, évente 5 flakonnal is elfogy belőle.

Szerdán a vízbe Usne Gano és takarmányra Vitacombex nevű komplex vitamin.

Csütörtökön a vízbe egy jódos készítmény, Lugol, vagy Blitzform, illetve távtól függően ez változhat. Pénteken tea és almaecet, szombaton, a gyűjtés napján tiszta víz.

A gyűjtés reggelén a házkörüli tréningről nyitott fészek fogadta mindkét nemet, és 5-10 perces viharos együttlét után történt a tojók eltávolítása. A délutáni bekosarazáskor aztán már nem láthatták egymást a párok, így nyugodtabban kerülhettek kosárba.

Ezen a napon reggel teljes adag takarmányt kapott a gárda, kosárba rakás előtt 3 órával csökkentett adagot a borsómentesből.

Takarítás napi kétszer, fertőtlenítés kéthetente Virkonnal, permetezve.

Versenyek utáni időszak:

Ez a lazítás, a pihenés és nagyvedlés időszaka. Az aug.1- dec.1 közötti négy hónapot értem alatta.

Az utolsó versenyről érkező gárda már együtt maradt, 8-10 nap után megjelentek a tojások is. A kikelő fiatalokat kb. 10 napig együtt nevelték, majd a nemek szétválasztásra kerültek az ismételt letojást megelőzendő. A szülők felváltva voltak a fiataloknál, délutántól reggelig a tojók, napközben a hímek. A fiatalok leválasztásakor a nemek is véglegesen szétválasztásra kerültek, mind a versenyzőknél, mind a tenyészeknél. Ez augusztus 20. körül történt. Az öregeknél indult a nagyvedlés, a fiataloknál pedig a röptetés.

A nagyvedlés takarmányában jelentősen növeli a borsó valamint a napraforgó arányát, ha hozzájut repcére is sor kerül. Fürdetés heti egyszer a dúc előtt.

A nagyvedlés alatt kerüli a gyógyszerezést, de sok teát itat, a takarmányra pedig Entrobacot, Probac 1000-et kever heti rendszerességgel.

Október elején következik egy 8 napos Baytril kúra, egy hét szünet, majd 5 napos kezelés trichóra Metrosollal, vagy Ronidasollal. Ezeket is takarmányon. Hímek, tojók, váltakozva voltak szabadon az első hó megjelenéséig.

20014

5./ Tenyésztés

Régen rájött, hogy átlag feletti képességű galambokat többnyire genetikailag értékes egyedekből lehet tenyészteni. Legjobb hímjeit szoros- rokontenyészti, ezekhez kerülnek a behozott tojók, valamint tenyésztésbe vont saját legeredményesebb tojói. A 20-as például volt az anyjával, a lányával, gyerekük megint a 20-al, és a kiesett utód különleges tenyészgalambnak bizonyult. De a legjobb hímeknél a csődör módszert is kipróbálta már. A 20-as például 2002-ben egy hónap alatt 15 tojót termékenyített meg, és a 30 db tojásból 28 db kikelt. Ezek legtöbbje kíváló tenyészgalambbá vált az évek során.

04199

20014Általában 80 db fiatalt hagy saját részre. 23 napos korukban leválasztásra, illetve borsószalmára kerülnek. Ezek ősszel a kerületi programban keményen megméretnek. Ez évben 10 db még a Fertetics emlékversenyre is bevetésre került.

6./ Kiválóságok.

Ezekről időhiány miatt nem sok adatot gyűjtöttem , de kiváló tabló és kiváló fotók kerültek a birtokomba. Ezeken a származásra történt utalás mellett a kiemelkedő eredmények is felvezetésre kerültek. Bízva abban, hogy többjük az újságba is bekerül, az olvasó nemcsak a galambok küllemét, de teljesítményét is megcsodálhatja.

04190

A látogatás számomra maradandó élményt jelentett. Végezetül nincs más dolgom, mint a Márkus családnak jó egészséget és boldogságot kívánni, Pistinek pedig további eredményes szereplést a galambászat területén.

Tamás István