Úgy gondolom hasznos és tanulságos, ha közreadjuk tagszövetségünk díj-statisztikáit. Véleményem szerint sporttársainkat érdekli az e féle összegzés. Mivel ez egy 21 verseny évet (1991-2011) átfogó kimutatás, nyilvánvaló, hogy ez a táblázat nem a pillanatnyi erőviszonyokat tükrözi, hanem úgymond egy „örökrangsor”, melyből azt láthatjuk, hogy a kezdetektől napjainkig ki, mennyi győzelmet, élhelyezést szerzett. Néhány sporttársunktól eltekintve legtöbbünknek az elmúlt 21 év alatt bizony csak 1-2-szer sikerült és sokaknak egyszer sem. És akkor még nem is beszéltünk a csapatbajnoki és champion címekről. Minden évben néhány új tagunk iratkozik fel a díjasok közé. Ők, illetve galambjaik most kerültek be első ízben az első 10 közé. Csak így tovább!

A megnyert egyéni díjak számát tekintve döbbenetes a Matejin dúc fölénye. Ám az is jól látszik, hogy nem is olyan egyszerű díjat nyerni, hiszen 4-5 első díjjal már be lehet kerülni a rangsor első 10 helyezettje közé. (2 évtized alatt!)

A champion statisztikák is azt a véleményemet erősítik, hogy bizony rangot jelent egy-egy díj elnyerése, hiszen senkinek sem sikerült túl sokat szerezni ebből a címből.

A csapatbajnoki összesítések is jól példázzák, hogy tagszövetségünk élmezőnye mennyire kiegyensúlyozott, hiszen senkinek sem sikerült abszolút egyeduralkodóvá válnia egyik kategória „trónján” sem. Mindég vannak és lesznek, akik folyamatosan az élmezőnybe tartoznak, de a bajnoki címért bizony évről – évre nagy küzdelem zajlik.

Sok olyan név is szerepel, akik már rég óta nem tagjai kerületünknek, mégis nehéz „kiszorítani” őket az elsők közül. Ebből is látszik, hogy aki ide egyszer bekerül, az büszke lehet eredményeire!

Eddig mintegy 400 tenyésztő fordult meg tagszövetségünkben. Természetesen csak az élmezőnyöket ismertetem, de minden kategóriánál feltüntetem, hogy abban hány tag ért el díjat. Az egyéniben külön kimutatás készült a fő-, sprint- és fiatalversenyekről. A champion és csapat eredményeknél rövid-, közép-, hosszútávú, általános, sprint és fiatal kategóriák vannak.

Lássuk hát tagszövetségünk „díjasait” a számok tükrében!

Mészáros János

Csapatbajnokság statisztikája évente